1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Fall patch discussion thread

Discussion in 'Civ6 - General Discussions' started by Skulbow, Nov 17, 2016.

  1. skyclad

    skyclad Prince

    Joined:
    Nov 2, 2006
    Messages:
    488
    Sorry I did not mean you in particular, just I saw lots of people saying "fall patch! ridiculous!" and I dont understand why. :)
     
  2. Haggbart

    Haggbart King

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    851
    Location:
    Norway
    Let's hope for a Christmas patch.
     
    Zuizgond and Thorburne like this.
  3. PendragonWRB

    PendragonWRB Prince

    Joined:
    Nov 3, 2002
    Messages:
    311
    Gender:
    Male
    It doesn't matter what they name them unless it means the next patches won't be until Winter and Spring. They have a lot to fix and need to keep dropping regular and frequent patches. Once a month at a minimum until all the glaring problems are resolved. (Late game crashes - had my first last night, Sentry mode, Memorized game settings to name a few)
     
  4. LDiCesare

    LDiCesare Deity

    Joined:
    Dec 22, 2005
    Messages:
    2,612
    Location:
    France
    On the other hand, winter is in one month. We can't seriosuly expect another patch in such a short span. They might get one out for christmas.
    It's nice that they are trying to fix the game, but so far I think there's little improvement.
     
  5. elitetroops

    elitetroops Deity

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    5,681
    Played the first 50 turns with the new patch on deity.

    About 20 turns in Frederick walks 3 warriors into my lands and camps them right outside my capital. Maybe 10 turns later he declares and almost manages to take my city (well done for attacking the city! :goodjob:). I drive him off and go chasing his wounded units with some archers, only to find that he hasn't even settled a 2nd city yet. This is about t40. One settler is camped in his capital, the other is roaming freely outside his capital for me to capture. Obviously I take his capital and both settlers.

    I've never seen anything like this before the patch. Sometimes they waited a bit with 2nd and 3rd city, but to not use either of the free settlers before t40?? I wonder if the new unit escorting function somehow messed this up. Since he had so many units hanging out in my lands all game, maybe he didn't consider himself prepared to escort a settler?
     
  6. Acken

    Acken Deity

    Joined:
    Sep 13, 2013
    Messages:
    5,637
    Gender:
    Male
    Location:
    QC, Canada
    Well the AI is still broken. Whether its another kind of broken is another question. Makes me sad it doesnt even have the basic ability civ5 bnw AI had.
     
    aafritz17 likes this.
  7. cjm81499

    cjm81499 Chieftain

    Joined:
    Aug 3, 2016
    Messages:
    43
    It didn't say in the patch features list so I am not hopeful, but did the fall patch add the ability to set teams?
     
  8. grandad1982

    grandad1982 Deity

    Joined:
    Dec 4, 2007
    Messages:
    2,552
    To be honest the patch notes aren't that exciting. So many poor ui choices and qol issues still in the game that shouldn't have made the release version.

    Also coming from the paradox games where dev interaction and feedback are common place and you get regular dev diaries I miss that from firaxies.
     
    Zuizgond likes this.
  9. Gumbolt

    Gumbolt Phoenix Rising

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    23,283
    Location:
    UK
    Worth noting on Civ 5 they initially released 2 patches within days of release due to crash issues. (Sep 2010) They then released a patch 1 month later. 22nd Oct 2010. Followed by a further 2 patches just under 2 months on. The second of these patches was for the Mac Version. (15/16th December.)

    So based on this I would expect a further 2 patches in January with maybe another around April time. Note in CiV that further patch 2 months on lowered combat value of horseman and companion cavalry. I wonder if barbs could be given a light horsemen instead?

    I also wonder if any patch will tie in with the release of any new Intel and AMD CPU coming out? AMD is giving away Civ 6 with certain AMD graphics cards right now so it would be no great shock for some kind of tie up between the two.
     
  10. steveg700

    steveg700 Deity

    Joined:
    Feb 9, 2012
    Messages:
    3,547
    Loaded up a game where I was trying to convert Sumeria.

    Boom. Four Sumerian inquisitors popped up and started TCOB.
     
  11. Mort_Q

    Mort_Q Prince

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    361
    I've started a game as Gilgamesh on the 4-player one. Still early going, but I'm finding the barb squashing hilarious. The center land mass keeps popping barbs a turn or two after you pop one, so my carts just crisscross back and forth non-stop. Who needs ziggurats? I expect there may be a war or to soon, as the AI is now racing me to the barbs.
     
  12. jonpfl

    jonpfl Prince

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    385
    How?

    I am playing and don't see the info.

    Thx
    jonpfl
     
  13. isau

    isau Deity

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Messages:
    3,068
    One thing that absolutely must be removed from the game is Settler stealing. I don't know what they are thinking keeping this in. Code already exists to delete units on contact or change them to Builders (still too overpowered IMO).

    The next thing I think they need to do to fix the AI is ease off on the "random agenda" aspect. All of the civs need to play more rationally, and stop chasing ridiculous goals/making enemies for no reason. In the first 60 turns or so, the AI should be making landgrabs. Rome does an okay job at expanding because of its agenda. All of the civs should be doing this. At present it's like they are playing the wrong game entirely.

    I will note however that there have been some general improvements. Norway came and settled on my continent and I thought for a second I would just roll in and take the city. But within 3 turns he had bought 2 Swordsmen and a Chariot and defended the place reasonably well, so I didn't get my chance.
     
    Civilizador and CaiusDrewart like this.
  14. Mort_Q

    Mort_Q Prince

    Joined:
    Nov 13, 2006
    Messages:
    361
    Well, there is a lot of talk about how well it works, but if you go to the purchase tile screen, or whatever it's called, it'll show you.
     
  15. jonpfl

    jonpfl Prince

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    385
    When I go to that screen, I don't see a difference versus pre patch.

    What am I missing?

    Thx
    jonpfl
     
  16. CaiusDrewart

    CaiusDrewart King

    Joined:
    Mar 18, 2015
    Messages:
    834
    Location:
    Los Angeles
    Right? It's like Firaxis programmed the AI as if this were still Civ V, and squatting on three or four cities was a great strategy. That just doesn't work anymore. The AI must expand! At least on Deity, the human player must feel a pressure to expand early, knowing that the AI will quickly grab all the land that the player does not. The race for land--while still trying to stay afloat economically and have enough a military to defend it all--like the whole point of high level Civ!

    Also totally agreed on settler stealing. Firaxis claims the AI is better at protecting its settlers now (has anyone noticed this?), but even so, there's no reason for settler stealing to be in the game. It's very swingy and bad gameplay, and it's athematic. It makes no sense that a bunch of captured German civilians can found a Japanese city. Having the settler turn into a builder? That makes some sense. Having the settler vanish with a small gold reward for the attacking player (like a trade route does) would be fine, too.
     
  17. jonpfl

    jonpfl Prince

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    385
    I keep seeing people talk about this but I don't see where city is going to grow info.

    I go to tile purchase and it looks the same as pre patch.

    Thx
    jonpfl
     
  18. Socratatus

    Socratatus Emperor

    Joined:
    Jul 26, 2007
    Messages:
    1,636
    Sounds like this `smarter` agenda Ai was just a hook to get people interested in a better AI, to buy it. I`ll wait until the AI improves...

    Oh and until I can actually name a custom leader like inprevious Civs. I`m a patient man.
     
    Zuizgond likes this.
  19. Tech Osen

    Tech Osen Emperor

    Joined:
    Nov 13, 2016
    Messages:
    1,674
    One of the tiles should be pink/purpe.

    What I don't understand is why this is an automated process to begin with. They went on and on about how they wanted to get rid of automated stuff and give players choices but this still remains. :confused:
     
  20. Spaceturtle

    Spaceturtle Chieftain

    Joined:
    May 12, 2016
    Messages:
    74
    Gender:
    Male
    I loaded an old save where the AI expansion was almost at a standstill (Egypt and Spain only had 1 or two cities in turn 200, lol), and with the patch the AI started to settle more cities.

    It still has troubles sometimes, though. Maybe is because of the new housing/amenities system, or maybe they struggle too much with the barbs (I found 4 builders and two settlers captured by barbarians near Spain)
     

Share This Page