1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Game Font Editor

Discussion in 'Civ4 - Utility Programs' started by Asaf, Jul 2, 2011.

  1. el_hidalgo

    el_hidalgo Prince

    Joined:
    Dec 24, 2007
    Messages:
    354
    Location:
    Republic of Texas
    You mean Civ4BonusInfos? Here is what I'm using. I removed all the resources not in use. Is there another file I need to change too? Anyway, thanks for taking a look!
     

    Attached Files:

  2. Asaf

    Asaf Sleep Deprived

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    1,326
    You have 27 resources in the font image, and only 25 in the XML - you're missing rice and silk there.
     
  3. el_hidalgo

    el_hidalgo Prince

    Joined:
    Dec 24, 2007
    Messages:
    354
    Location:
    Republic of Texas
    OMG, I can't believe I did that. :blush: OK, thanks! :goodjob:
     
  4. j_mie6

    j_mie6 Deity

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    2,963
    Location:
    Bristol (uni)/Swindon (home)
    Incredible!!!!!! :eek::eek::eek:

    I am going to play with this immediatly!!!!!
     
  5. Leoreth

    Leoreth 心の怪盗団 Moderator

    Joined:
    Aug 23, 2009
    Messages:
    33,127
    Gender:
    Male
    Location:
    Leblanc
    How could the modding community work so long without this program? It helped me fix one unidentifiable font problem right away.

    Thanks!
     
  6. Linkman226

    Linkman226 #anarchy

    Joined:
    Sep 14, 2007
    Messages:
    2,493
    ^^ The above
     
  7. Civciv5

    Civciv5 Grand Emperor

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Messages:
    2,103
    Location:
    Nergenshuizen, Belgium
    I have installed this and tried to load the gamefont file but then"Error!"...
    ?:confused:
     
  8. j_mie6

    j_mie6 Deity

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    2,963
    Location:
    Bristol (uni)/Swindon (home)
    not the ones included? try the default bts game fonts !
     
  9. Civciv5

    Civciv5 Grand Emperor

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Messages:
    2,103
    Location:
    Nergenshuizen, Belgium
    I tried it this morning and now it works fine.
     
  10. Asaf

    Asaf Sleep Deprived

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    1,326
    Version 0.4 is out!
    You can download it from the same place.
    See release notes below and in the opening post.

    I didn't have much time to do anything Civ-related lately, but I already had some features implemented a couple of months ago, so I decided to give it a push and add the things I wanted so I can release this version.
    Hope you find the new changes useful.

    I also noticed that someone in the file comments (in the downloads section) requested a tutorial for this. I don't have the time to do this, but if anyone's willing to do this I'd be happy to add a link to it.
    Is it needed? How complicated is this thing anyway?

    Version 0.4 (Beta):
    - Feature: Added ability to add transparency to an opaque icon: 'Alpha!' button. Transparent color is determined by the image corners, and the sensitivity can be changed using a slider. (Useful, for example, when you've found an image online: Just do a 'copy image' from the browser - no need to even save it to file - then paste it into a cell, and add transparency.)
    - Feature: Can run an external image editor to specific slots from within the game font editor (click on 'Edit'), and then update the slot after saving in the external editor (click on 'Update').
    - Feature: Added config file which holds all the user's settings to be loaded for the next time. File is created and updated when exiting the program, and is saved in the Documents folder (or 'My Documents'). It's called Civ4GameFontEditor.cfg.
    - Feature: Enabled changing the background color for the font image when not showing the grid.
    - Bug fix: Changed UI colors to absolute colors
    - Bug fix: Fixed a bug that caused a crash when using 'Save As'
    - Bug fix: Fixed a bug where title did not change when using 'Save As'
     
  11. ·Imhotep·

    ·Imhotep· Legendary Builder

    Joined:
    Nov 16, 2005
    Messages:
    2,056
    Gender:
    Male
    Location:
    Munich, Germany
    Had I known about this sooner it would have saved me loads of time. Thanks for that tool Asaf, it's incredibly excellent! :)
     
  12. Asaf

    Asaf Sleep Deprived

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    1,326
    Thanks ·Imhotep·!
     
  13. hrochland

    hrochland Prince

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    2,133
    Location:
    Czech Kingdom
    Yeees. As ·Imhotep· - big help for me :goodjob::goodjob: after two years I repair my fonts :)
     
  14. Tholal

    Tholal Emperor

    Joined:
    May 19, 2009
    Messages:
    1,676
    Excellent tool! Very helpful and easy to use!
     
  15. srpt

    srpt Deist

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    2,025
    Location:
    Toronto
    I don't know if this is the best place to ask this but does anyone know of a good way to add the religion icons from the gamefont files to the appropriate building buttons for the religious buildings?
     
  16. Tholal

    Tholal Emperor

    Joined:
    May 19, 2009
    Messages:
    1,676
    I'm having trouble with one icon in my gamefont file. I've merged BUG into my mod and needed some of the BUG icons, so I used this editor to copy them over to gamefont75.tga. Everything works great except for the yellow smiley face in row 14 slot 9. When it displays in game, it's showing not only that icon but also the other two icons to the right of it. The cyan marker and pink border look correct, so I dont quite understand what's happening. Any suggestions?
     
  17. Asaf

    Asaf Sleep Deprived

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    1,326
    You mean slot 6, right?
    I couldn't see any problem with the file. Is it possible it's the other game font file?
    If not, is it possible to attach the relevant mod files (if not too big) for me to run it to see the problem? I hope I can find the time for this.
     
  18. The_J

    The_J Say No 2 Net Validations Retired Moderator Supporter

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Messages:
    31,101
    Location:
    Germany / Netherlands
    Not sure, but could it be that the wrong alphas to the right of the last valid symbol might be interferring with....with *something*?
     
  19. Asaf

    Asaf Sleep Deprived

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    1,326
    As long as the borders alpha is correct, I think it shouldn't matter, but everything's possible, I guess. Maybe try clearing the other cells?
     
  20. Tholal

    Tholal Emperor

    Joined:
    May 19, 2009
    Messages:
    1,676
    It's something about that 6th cell. I tried clearing all the rest of the cells on the row, importing other images into the 6th cell, adding and removing marks, nothing seemed to help.

    I finally ended up just removing the first grey face icon and shifting all of the other icons one space to the left and they all appear as expected. Maybe the issue is because of the smaller cell on the row above?
     

Share This Page