1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Napoleonic Wars

Discussion in 'Civ3 - Completed Scenarios' started by The Guardian, Aug 26, 2009.

  1. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    AHHHH I get your meaning now. During this period the SOLT was the queen of the seas. Ships were rated according to the number of guns they carried. However, there were two other factors that were equally important, command and seamanship. The british navy was unequalled in any of the three categories. Nelson won at trafalgar not because he had more ships or guns, in fact he was heavily out .gunned and was outnumbered. He won with superior tactics and seamanship. British gunners were also notoriously accurate. However we can not reflect these qualities in the game. The only way we can reflect this is to make the british ships faster and more powerful, but not so fast and powerful that they can not be defeated.

    As for the infantry and other land based units. Napoleons armies were far superior to any other units they faced on the continent. Having said that, however, there were notable exception. The mere mention of the word cossacks, sent waves of terror through the hurts of even the most seasoned veterans. There was an exception even to that. The poles hated the russians fiercely and throughout the russian campaign, Napoleons Polish Lancers never lost a single engagement, even to the cossacks. Again strategy and tactics played an important role. But the are intangibles that we can not immitate in the game. Leadership, morale, and supply are difficult factors to reflect.

    I have been contemplating this problem myself for quite some time. How to reflect the combat capabilities of individual units accurately and still keep the game balanced and playable. I'm working on it. :))

    I've been working now for about 16 hours a day on this for the past month. I've made quite a few changes and additions since the last posted update. I've added Persia, fixed the transport on the warships (they can only carry marines now) and added several buildings and changed some cities. Your right though, it's time to post another update. I'll try to get that done by this weekend.

    In the mean time here are a couple of goodies.

    View attachment 227883

    Unit Table
    View attachment 227884
     
  2. NUCFLASH

    NUCFLASH Chieftain

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    Maryland, US
    Thanks for the goodies.

    I looked around the editor and found the problem I was having with the workers. The 'Terraform' flag under AI Strategies has been unchecked and grayed out. Without this checked the AI will not build workers to improve their terrain nor will they automate for the human player.
     
  3. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    Go back into the editor and check build railroads under worker/engineer actions. Then check the teraform box. That will fix the problem.
     
  4. NUCFLASH

    NUCFLASH Chieftain

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    Maryland, US
    That works for the Engineer unit but not the Worker unit. :cry:
    I've seen this before...the game will only recognize one unit as a worker even though others may have worker abilities. I think there's a way around it but I'm not sure. :confused:

    And I also encountered my first error crash of the Scenario. It read as follows:

    Error Reading File

    Missing Entry in “Scenarios\Napoleonic Wars V1.02\text\PediaIcons.txt”:
    ANIMNAME_PRTO_SaxonianHussar

    Sorry, I didn't make note of the turn. I was probably 30~40 turns in as the Brits.

    Btw, is it possible to sail beneath Africa, because it looked like the map didn't extend all the way down as it does in S. America.
     
  5. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines

    Open the Text folder
    Open the pediaIcon.txt file in a text editor
    Insert the following 2 lines under #Unit Animations (near the bottom of the file)

    #ANIMNAME_PRTO_SaxonianHussar
    SaxonianHussar

    Save the corrected file by overwriting the old file.
    This will correct the error

    He He I was wondering when someone would discover that. Yes you can sail to india. However unless you conquer the Zulu or obtain a right of passage from them you can not establish a trade route. This is intentional. That also applies to the Netherlands and british colonies in east africa.
     
  6. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    BTW NUC, be wary of the Zulu African tribes. Their units are not powerful and they are not aggressive. The European armies are comprised of powerful units and they have cavalry and cannons, but the path is worn smooth by pygmy armies. He He He
     
  7. NUCFLASH

    NUCFLASH Chieftain

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    Maryland, US
    I already declared war on the Zulu. I figured a couple of Lifeguards and the Austrian Landwher (which spawned in London, go figure) would be enough to stomp their puny spearmen. Much to my surprise their ZuluSpearmen start showing up near all my, mostly undefended, African colonies and actually razed one or two before I sued for peace. Really hit home the "strength in numbers" concept.
     
  8. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    I'll check on the Life guard but yup, that's what I am talking about. A very humbling experience I think. LOL
     
  9. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    Here is a suggestion. Go to your main menu select preferences, then select autosave. This will allow you to return to the game one turn before the error so you can continue the game after fixing the error.
     
  10. jlvfr

    jlvfr King

    Joined:
    Jul 26, 2007
    Messages:
    864
    Gender:
    Male
    May I suggest that all such altered/revised files be placed on the original post? This way we won't have to search all over the thread for updates...
     
  11. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    Suggestion noted. However these are not updates, technically speaking but I understand your point.
     
  12. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    I just finished creating improvements that spawn treasure that you can transport to your capital. I got the idea from Drake Rlugia's scenario The Great Race. So give any praises you have for this to him. This is great concept to add to the game. I created six improvements so far as sort of a test. If you think this is good let me know and I can include more. These are the treasure producing improvements

    Winery
    Sugarplantation
    Tabacco plantation
    Silvermine
    Goldmine
    Pearl Farm

    My plan is to provide each civ at least one source of treasure. Each improvement is tied to a specific resource.

    This is included in the next update which will be post by this coming weekend. So check back for the update.
     
  13. NUCFLASH

    NUCFLASH Chieftain

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    Maryland, US
    Tea for India.
     
  14. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    Patience grasshopper patience HE HE He yes, You'll get your tea.
     
  15. NUCFLASH

    NUCFLASH Chieftain

    Joined:
    Aug 11, 2008
    Messages:
    30
    Location:
    Maryland, US
    I apologize if I pester... I'm merely procrastinating doing my homework :lol:
     
  16. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    No problem, but finish that homework or no tea. :lol:
     
  17. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
    The latest version has been uploaded. The new Biq file is included in the main file.
    There is one problem with this version. There is a minor problem with the graphics in the games civilopedia menu with the plantation civilopedia building graphics. I am hoping that someone might be able to find whats wrong and correct it.

    The biggest change with this version is that you can now build improvements that will spawn treasure units that you can transport to your capitol city where they will be converted to gold and added to your treasury.

    I now have to look at the map so that I can properly distribute the resources so that each civ can take advantage of this. I need to see what affect this is going to have on the game. Again I hope some game testers will provide some feed back on this.

    I have added the Persians as suggested, several additional units.

    I also added an upgrade for Nelson, Wellington and Napoleon.

    In addition to the persian units I have added

    Bengal Lancers (british)
    British Colonial Foot (British Infantry)
    Swiss Guards(Naples)
    Imperial Guard Grenadier(French)

    If there are any other errors let me know and I will make appropriate fixes.
     
  18. The Guardian

    The Guardian Praetorian

    Joined:
    Jan 21, 2005
    Messages:
    1,652
    Location:
    Philippines
  19. muzbang

    muzbang Prince

    Joined:
    Feb 22, 2007
    Messages:
    307
    Hello

    there is a pb with 2 links of the 1st post :

    Here is the correct Biq file ==> invalid link


    Fixes==> invalid link

    Does the big main file make the game playable ?
    If not, can you update your links.

    Thanx ;)
     
  20. cubs1981

    cubs1981 Chieftain

    Joined:
    Oct 22, 2005
    Messages:
    5
    Hey Guardian this looks very interesting. Do u have any Screen shots?
     

Share This Page